We zijn weer in een nieuw land. Spannend en leuk, maar ook altijd opletten, want hoe vaak trappen we niet in een aantal valkuilen waardoor de eerste dag in een nieuw land altijd de duurste dag is. Dat kan anders en inmiddels hebben we geleerd. Vandaag delen we onze tips, zodat ook jij tijdens jouw reizen niet op de eerste dag in een nieuw land onnodig al een gigantisch gat in je budget slaat.
Nieuw land, nieuwe taal en nieuwe prijzen
De eerste dag in een nieuw land en hoe het niet je duurste dag wordt
Geld
In de meeste gevallen zul je bij de grensovergang direct te maken krijgen met een nieuwe muntsoort en dat is altijd even wennen. Hoe zorg je ervoor dat je je niet verrekend en dus een kapitaal kwijt bent, terwijl je dacht dat het een ‘koopje’ was?
- Wisselkoers
Als eerste is het handig om de wisselkoers goed in je hoofd te prenten. Zoek, voordat je naar een nieuw land gaat, op het internet de globale wisselkoers op. Soms kom je op gekke getallen uit dus wij hebben vaak een kort lijstje in ons boekje staan waar we wat gemakkelijker mee kunnen rekenen. Bv 350 Indiaase rupee = 5 euro of 5000 Colombiaanse peso = 1,5 euro. - Dagbudget
Bedenk vooraf wat je dagbudget is per land. Informatie over de bestedingen per land kun je vaak wel vinden bij andere reisblogs. Ook hebben wij bij de landeninformatie van elk bezocht land staan wat wij gemiddeld per dag hebben uitgegeven in een land. Met dit bedrag in je achterhoofd kun je inschatten of bepaalde kosten redelijk zijn. Wij proberen meestal de volgende verdeling aan te houden: 1/3 voor overnachting, 1/3 voor reizen en 1/3 voor eten en drinken. - Biljetten en munten
Check op het internet welke biljetten geldig zijn en welke niet meer. Je zult niet de eerste reiziger zijn die een oud, niet meer geaccepteerd, biljet in de handen gedrukt krijgt. Hou er ook rekening mee dat er bepaalde landen zijn (w.o. Peru) die alleen ongeschonden (dollar) biljetten accepteren. Neem dus geen “oude vodjes” aan! - Omwisselen?
Vraag aan je medereizigers hoe zij hun geld gewisseld hebben. Is pinnen bij een bank beter of kun je beter geld op straat omwisselen (Argentinië!). Waar worden kosten berekend? Hou er ook rekening mee dat je bank voor pintransacties kosten in rekening brengt. In landen waar je alleen lage bedragen kunt pinnen kunnen deze kosten soms je “wisselkoers” flink beïnvloeden. Ook hier geldt: weet vooraf welke koers redelijk is. - Wel of niet de portemonnee vol met kleingeld?
Het is vervelend, zo’n dikke portemonnee met al die munten, we weten het… Maar zorg voor de eerste dagen dat je veel kleingeld hebt. Op drukke plekken wil je het liefst gepast betalen, want het wisselgeld wat je in de handen gedrukt krijgt kan wel eens niet kloppen. Vooral wanneer je wat stuntelt met de taal en het bedrag, dan wordt vaak “per ongeluk” te weinig teruggegeven. Overkomt je dit wel, loop dan gewoon terug en geef aan dat je te weinig gekregen hebt. Verbaas je dan niet dat ze je, zonder dat je een bedrag genoemd hebt, het juiste bedrag alsnog terugbetalen!
Pinnen of geld wisselen?
Vervoer
Je komt aan op het vliegveld, wordt door de bus bij de grens uitgezet of je grenstaxi zet je uit op een groot busstation. Hoe zorg je er nu voor dat je op een betaalbare manier op je plek van bestemming (volgende stad / hotel) aankomt?
- Op het vliegveld
Natuurlijk staan hier altijd taxi’s voor je klaar. Maar is dat budget-technisch wel de slimste optie? Vaak gaat het openbaar vervoer ook naar de vliegvelden en check die optie dus ook. Veel hostels hebben vaak ook een pick-up en ook al ga je niet naar dat hostel, wanneer de bus niet vol zit is er vaak wel een deal te maken met de chauffeur. En als laatste optie: probeer het vervoer te delen met andere reizigers. Werkt vaak prima en ook leuk voor de contacten! - Op het busstation
Lokale bussen, met name in Centraal Amerika of in Azië zijn spotgoedkoop. Vaak betaal je gewoon in de bus wanneer de conducteur langskomt. Prijzen zijn vooraf meestal niet bekend, dus ga niet vooraan in de bus zitten! Ga halverwege zitten, achter een paar ‘locals’. Vraag aan hen hoeveel de betreffende rit kost en zorg voor gepast geld. In dat geval zal de conducteur je niet een andere prijs noemen of ‘vergeten’ je het wisselgeld terug te betalen. Wij hebben eens net zo lang gewacht met het daadwerkelijk uitstappen totdat we de laatste centen terugkregen, met als gevolg een zeer ontevreden conducteur.
Deze taxi is zijn geld zeker waard 😉
Onderdak
Overnachtingen zijn meestal de grootste aanslag op je budget. Onze ervaring is dat wanneer je voor de eerste nachten alvast een hotel boekt, je direct ook de duurste slaapplek van je trip te pakken hebt. Dat kan dus anders 😀
- Van te voren boeken hoeft echt niet. Er is altijd wel ergens een slaapplek, dus je hoeft niet bang te zijn om op straat te slapen! Zorg dat je een aantal adressen hebt die in dezelfde buurt liggen en ga dan bij een aantal langs. Meestal gingen wij met een tuk-tuk langs een aantal guesthouses. De één blijft bij de tassen in de tuk-tuk zitten en de ander checkt ondertussen de kamers en onderhandelt over de prijs.
- Booking.com, Tripadvisor en Lonelyplanet (of andere reisgidsen) zijn ideale raadgevers voor goede overnachtingen-adressen. Check online de reviews van andere reizigers en je kunt een aardige inschatting maken van wat een redelijke prijs is. Echter… de beste tips kregen wij altijd van mede-reizigers. De misschien wat mindere populaire adresjes zijn vaak net wat goedkoper, maar desalniettemin niet minder leuk!
Het verschil tussen de ene en andere kamer verschilt enorm! Check, check en dubbelcheck ter plekke!
Conclusie?
Bereid je voor! Lees je in! Of je dat nu doet op blogs van andere reizigers, de lonely planet of andere reisboeken, het maakt niet uit. Maar zorg dat je een beetje weet wat je te wachten staat en schrijf het op! Google is hier je beste vriend! Reizen is vermoeiend en hierdoor is het gemakkelijk om dingen te vergeten door alle nieuwe indrukken. Vraag onderweg andere reizigers het hemd van het lijf… heb het niet alleen over de mooie plekken die je moet bekijken, maar vraag ook wat ze betaalden voor busritten, grensovergangen, eten en onderdak. De beste tips komen toch van je medereizigers.
Heb jij nog de ultieme budgettip voor ons? Plaats dan gerust een reactie, want dat vinden we leuk!